Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Η Ινδία συναντάει τη χορτόπιτα και ένα σπανακόρυζο διαφορετικό από τα άλλα

Καλό μήνα!Θυμάστε που σας είχα δώσει τη συνταγή για τα ινδικά ψωμάκια naan;(δες εδω)Ηθελα να φτιάξω χορτοπιτάκια και θέλησα να δοκιμάσω αν γίνονται με αυτό το ζυμαράκι.Και όμως γίνονται!Και πολύ νόστιμα μάλιστα!Θα κάνουμε τη ζύμη λίγο πιο σφιχτη,ώστε μετά να μπορούμε να την ανοίξουμε φύλλο,και θα τη γεμίσουμε με ότι χορταράκια μας αρέσει.Τα πιτάκια τα έκανα μεγάλα.Με τη δόση που θα σας δώσω έβγαλα 9.Το μουτράκι της Νεφέλης κρυβόταν πίσω τους,πολύ πλάκα!Εσείς μπορείτε να τα κάνετε ότι μέγεθος θέλετε.Τη γέμιση που περίσσεψε την ανακάτεψα με ρύζι και έγινε μια μερίδα φανταστικού σπανακόρυζου ή ρυζιού με διάφορα χόρτα,αν προτιμάτε.Ήταν κρεμώδες και πλούσιο σαν ριζότο. Εγώ που δεν είμαι μεγάλος λάτρης των -όρυζων(σπανακο-λαχανο και τα σχετικά)αυτό το λάτρεψα!



ΤΑ ΠΙΤΑΚΙΑ

υλικά(για 9 πιτάκια)

ζύμη
3/4 φλυτζανιού χλιαρό νερό
2κγ καστανή ζάχαρη
1κγ αλάτι
1κγ ξερή μαγιά
1/4κγ baking powder
2κσ λάδι
3κσ γιαούρτι
2 1/2 φλυτζάνια αλεύρι ολικής
1κγ κουρκουμά
1κγ σκόνη σκόρδο
φρέσκο βούτυρο για το άλειμμα

γέμιση
400γρ φρέσκο σπανάκι
1/2 ματσάκι μυρώνια
1/2 ματσάκι κόλιανδρο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
3κσ λάδι
3κσ σιμιγδάλι
200γρ φέτα

Εκτέλεση

Για τη ζύμη:Βάζω τη μαγιά σε μεγάλο μπόλ να φουσκώσει με το νερό και τη ζάχαρη,περίπου 10 λεπτά.Μόλις φουσκώσει προσθέτω το γιαούρτι και το λάδι και ανακατεύω καλά.Σιγά σιγά προσθέτω τα στερεά υλικά.Κανονικά η ζύμη για τα naan είναι κολλώδης,τώρα όμως θα προσθέσουμε αλεύρι ως να έχουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη.Την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε μέγεθος, περίπου 2 ώρες.Όταν φουσκώσει κόβουμε μπαλάκια και τα ανοίγουμε λεπτό φύλλο με τον πλάστη.
Για τη γέμιση:Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα λαχανικά μας.(Το σπανάκι το στύβουμε καλά.Αν δεν σας αρέσει ο κόλιανδρος βάλτε καυκαληθρα ή μάραθο ή μαιντανό.Όλος ο συνδυασμός χορταρικών είναι διαθέσιμος για αλλαγές!).Βάζουμε σε μεγάλο μπόλ,σπαμε μικρά κομμάτια τη φέτα,την προσθέτουμε,μαζί και το λάδι και το σιμιγδάλι.Ανακατεύουμε καλά.
Συναρμολόγηση:Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα,τοποθετούμε στο κέντρο γέμιση και κλείνουμε το πιτάκι.Γυρνάμε λίγο τις ακρούλες του για να μη μας ανοίξει(η ποσότητα γέμισης εξαρτάται από το μέγεθος του φύλλου.Στα δικά μου πιτάκια έβαζα περίπου 2κσ.γέμιση).
Ψήνουμε σε ταψί με λαδόκολλα στους 170 βαθμούς,στον αέρα,ως να ροδίσουν.Μόλις βγούν αλείφω με λιωμένο φρέσκο βούτυρο.

ΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ

Υλικά(για μια μερίδα)

400γρ γέμιση από τα πιτάκια
1 φλυτζανάκι του καφέ καστανό ρύζι
2κσ φρέσκο βούτυρο
λάδι
αλάτι

Εκτέλεση

Βράζω το ρύζι.Σοτάρω τη γέμιση,προσθέτω το βρασμένο ρύζι.Κατεβάζω απ'τη φωτιά.προσθέτω το βούτυρο και νοστιμίζω με αλάτι.Απολαμβάνω ζεστό ή και κρύο!

Ελπίζω να σας αρέσουν!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου