Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Αλμυρή τάρτα με γλυκιά κολοκύθα και επικάλυψη πατάτας

Οταν η Νεφέλη άρχισε να έχει άποψη για το φαγητό της, την απασχολούσε όχι η γεύση αλλά το χρώμα!  Κίτρινο φαγητό, πράσινο, πορτοκάλι και ούτω καθεξής!! Μπλέ φαγητό ακόμα δεν έχω βρεί, αν έχετε εσείς καμιά ιδέα, παρακαλώ πείτε την, θα μας κάνετε πολύ χαρούμενους!!!!
Χάρη όμως στην εμμονή της μπέμπας μας στα χρώματα γνώρισα κι εγώ υλικά που δεν είχα χρησιμοποιήσει πριν γεννηθεί. Την κολοκύθα και τη γλυκοπατάτα για το πορτοκαλί φαγητό και τον κουρκουμά για το κίτρινο φαγητό! Ας τα πάρουμε όμως ένα ένα και ας ξεκινήσουμε με την κολοκύθα!!
Η πορτοκαλί κολοκύθα έχει μεγάλη διατροφική αξία (δες εδω) και συνδυάζεται με πολλά υλικά, αλμυρά και γλυκά, δίνοντας μας φαγάκια γεμάτα ζεστασιά και ωραία υφή.Ταιριάζει ωραία με τις πατάτες, τα πράσα, το ρύζι, τα μακαρόνια, τους ξηρούς καρπούς. Γίνεται ψητή στο φούρνο, σούπα, μπαίνει σε πίτες. Φανταστικό υλικό σας λέω!Και αν έχετε μωράκι που τρώει αλεσμένα, σας λύνει τα χέρια αφού με την προσθήκη της  φτιάχνετε ωραίους και θρεπτικούς πουρέδες!Τώρα είναι οι τελευταίες κολοκύθες, ξαναβγαίνουν τον Αύγουστο και στα καλύτερα τους είναι τον Νοέμβριο.Μη χάσετε ευκαιρία να πάρετε αν βρείτε. Διατηρούνται όπως είναι σε στεγνό και δροσερό περιβάλλον ώς και 6 μήνες.Μπορείτε να τις καταψύξετε κιόλας!(δες εδω)
Στη σημερινή συνταγή συνδύασα την κολοκύθα με φέτα και δυόσμο.Σαν επικάλυψη  έφτιαξα έναν πουρέ πατάτας με γιαούρτι.. Όλα έδεσαν πολύ ωραία και μικρή και μεγάλοι απολαύσαμε μια νόστιμη ταρτούλα.Δοκιμάστε την!!!
(Σας δίνω και άλλη μια παραλλαγή της βάσης για τάρτα που γίνεται μπισκοτένια και τραγανή)
















υλικα

ζύμη 
300γρ αλεύρι ολικής
50γρ τριμμένο πεκορίνο
70γρ λάδι
70γρ βούτυρο
3-4κσ νερό

γέμιση
400γρ καθαρισμένη κολοκύθα
200γρ καλαθάκι λήμνου(ή όποια φέτα σας αρέσει)
1 χούφτα ξερό δυόσμο

επικάλυψη
320γρ βρασμένες πατάτες
100γρ εβαπορέ όχι αραιωμένο
1 στραγγιστό γιαούρτι
40γρ τριμμένο πεκορίνο

εκτέλεση
Φτιάχνω τη ζύμη ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί.Τυλίγω τη ζύμη στη ζελατίνα και βάζω στο ψυγείο για 15 λεπτά.Λαδώνω ελαφρά την ταρτιέρα μου-και στα πλαινά-και απλώνω με το χέρι.Είναι κάπως σαν τη βάση του cheese cake-σπρώχνουμε με τα δάχτυλα μας τη ζύμη για να πάει παντού.
Καθαρίζουμε την κολοκύθα μας.Κοβουμε σε κυβάκια και αχνίζουμε ως να μαλακώσει.Βάζουμε στο σταγγιστήρι να φύγουν όποια υγρά.Αφού κρυώσει λίγο ανακατεύουμε με το τυράκι που έχουμε κάνει τρίμματα και το δύοσμο.
Λιώνω με το ραβδομπλέντερ τις βρασμένες πατάτες.Ανακατεύω με τα υπόλοιπα υλικά.
Σε όποια φάση της συνταγής μπορείτε να προσθέσετε αλατάκι αν δοκιμάσετε και πιστεύετε ότι θέλει.
Συναρμολογώ την τάρτα μου και ψήνω στους 170 βαθμούς στον αέρα περίπου 35 λεπτά ή ως να ροδίσει.
Αφήνω να σταθεί λίγο, κόβω και απολαμβάνω!!!

Καλη σας όρεξη!!Ελπίζω να σας αρέσει!!

1 σχόλιο: