Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Γιουβαρλάκια από φακές!!

Σήμερα έκανε πολύ κρύο. Τι πιο ωραίο από μια ζεστή και πηχτή σουπίτσα;! Αν όμως είσαι χορτοφάγος,όπως η δική μου οικογένεια, και σου έρθει μια λαχτάρα για γιουβαρλάκια, τί κάνεις; Φτιάχνεις αυτά τα υπέροχα χορτοφαγικά γιουβαρλάκια από ρύζι και φακές!
Τα δημητριακά μαζί με τα όσπρια παρέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ισάξια του κρέατος, καθώς τα αμινοξέα της μιας τροφής συμπληρώνουν αυτά της άλλης. Δεν είναι τυχαίο, που η λαϊκή σοφία έκανε το συνδυασμό ρυζιού-φακής να υπάρχει ως πιάτο. Φακόρυζο συναντάμε στην Κρήτη, στην Κύπρο (μουτζέντρα) αλλά και σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Την ιδέα για το φαγάκι αυτό πήρα από το blog "χορτοφαγικές συνταγές" (δες εδω). Την εμπλούτισα με αρκετά υλικά ,ωστε να γίνει όσο περισσότερο θρεπτική γίνεται και σας παρουσιάζω ένα πιάτο που τίποτα δεν έχει να ζηλέψει από τα κλασικά κρεατένια γιουβαρλάκια! Το αντίθετο θα έλεγα! Μια σουπίτσα πολύ δυναμωτική για τις μικρές και μεγάλες κοιλίτσες!!!
















υλικά
για τα γιουβαρλάκια
125γρ καστανό ρύζι
125γρ φακές
1 πράσο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
2 αβγά (βιολογικά κατά προτίμηση)
3 1/2 φλυτζάνια βρώμη
1 φλυτζάνι πολέντα
αλάτι
1κγ λάδι

για το αβγολέμονο
3 αβγά (βιολογικά κατά προτίμηση)
χυμό από 2 λεμόνια
1κσ κορν φλαουρ (προαιρετικα)

εκτέλεση

Βράζω το ρύζι σε χαμηλή φωτιά με την αναλογία 1ρύζι : 3νερό.
Βράζω τις φακές.
Βάζω σε μεγάλο μπολ και με το ραβδομπλέντερ τα κάνω πολτό.
Ψιλοκόβω το πράσο και το μαιντανό και τα προσθέτω μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα αβγά, στον πολτό. Προσθέτω αλάτι ανάλογα με τη γεύση μου, ρίχνω τα αβγά και αρχίσω να ζυμώνω. Ίσως χρειαστεί αν προσθέσουμε και άλλη βρώμη, ώσπου να μπορούμε να πλάσουμε μπαλίτσες. Πλάθω μπαλάκια και τοποθετώ σε μεγάλη κατσαρόλα.Ρίχνω νερό ώσ να τα σκεπάζει, αφήνω να πάρει βράση και έπειτα χαμηλώνω τη φωτιά, ώστε το φαγάκι μας να σιγοβράσει και να μην διαλυθούν τα γιουβαρλάκια μας. Δεν χρειάζεται πολύ ώρα βράσιμο, γιατι τα υλικά μας είναι σχεδόν έτοιμα.
Αφού γίνουν κάνουμε το αβγολέμονο : χτυπάμε τα αβγά με πηρούνι και προσθέτουμε το χυμο λεμονιού.(Αν θέλουμε να γίνει πιο πηχτή η σάλτσα μας διαλύουμε το κορν φλαουρ στο σημείο αυτό) Σιγά σιγά ρίχνουμε ζουμάκι από το φαγητό μας, συνεχίζοντας το χτύπημα. Ρίχνουμε το υγρό στην κατσαρόλα και την κουνάμε να πάει παντού. Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με μαϊντανό.

Καλή σας όρεξη!!!!!

Και λίγα λόγια για τα υλικά
Χρησιμοποιώ πάντα καστανό ρύζι, ειδικά όταν το φαγητό είναι για τη μικρή μου. Το καστανό ρύζι έχει υποστεί ελάχιστη επεξεργασία σε σχέση με το λευκό και γι αυτό διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά του τα οποία βρίσκονται στο φλοιό (περισσότερα για τη θρεπτική του αξία δες εδω).Είναι κρίμα να δίνουμε στα παιδάκια μας λευκό ρύζι, νομίζοντας ότι τους παρέχουμε μια θρεπτική τροφή. Το λευκό περιέχει πολύ λιγότερη ποσότητα βιταμινών Β1 και Β3 μαγνησίου, ψευδαργύρου και φυτικών ινών . Κατά την διαδικασία παραγωγής του λευκού ρυζιού καταστρέφονται περίπου 80% της βιταμίνης Β1, 67% της Β3, 90% της Β6, 60% του σιδήρου, 50% του μαγγανίου, 50% του φωσφόρου και το μεγαλύτερο μέρος των φυτικών ινών. 
Εβαλά βρώμη αντί για φρυγανιά που βάζουμε συνήθως για να αυξήσω τη θρεπτική αξία (δες εδω πόσο καλό μας κάνει η βρώμη)
Η πολέντα είναι σιμιγδάλι καλαμποκιού. Βοηθάει να δέσει το μείγμα μας, είναι νόστιμη πολύ, δεν έχει γλουτένη, έχει φυτικές ίνες και βιταμίνες Β (δες κι εδω)! Θα τη βρείτε σε όλα τα σούπερ μάρκετ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου